Met Buro Nieuwland zet je stappen in:
• (zelf)leiderschap,
• managing skills en
• persoonlijke ontwikkeling.

Omdat je graag STERK en RUSTIG in je schoenen staat. Omdat je INVLOED wilt hebben op het goede verloop van zaken. En omdat je graag SAMEN meer wilt bereiken.

Ben je een directeur, manager of leidinggevende en merk je dat je ergens in vast loopt? Of dat je team niet lekker loopt? Dan zit je goed bij ons. Wij weten hoe je er weer beter uitkomt. Hoe je het vastlopen omzet in kracht en verbetering.

Een goede leider is níet perfect, maar is wel in de positie om verschil te maken.

Weet je welke kwaliteiten jou tot een superheld-leidinggevende gaan maken?
Kort gezegd komt het hierop neer: steeds doen wat klopt voor jezelf en voor je bedrijf. Op de korte termijn en over een jaar nog steeds!
Je hebt inzicht in de verschillende dynamieken: binnen je bedrijf, binnen de directie, binnen afdelingen, binnen teams en in onderlinge verhoudingen. En je hebt praktische vaardigheden om positieve en constructieve invloed uit te oefenen. Je bent onderdeel van wat er speelt én je neemt het voortouw.

Waarin neemt een leider het voortouw? Bijvoorbeeld in:
• zuivere communicatie
• constructieve feedback geven
• het juist beïnvloeden van groepsdynamiek in allerlei situaties
• goede conflicthantering
• voorbeeld geven door praktisch zelfleiderschap
• en bovenal met je ZIN IN ontwikkeling van jezelf en van je collega's!

Wat zeggen anderen over Buro Nieuwland?

Na een 1-1 trainingsdag 'on the job':
"Ik had het idee dat ik altijd maar voorop rende en de anderen niet mee kreeg. Ik liep echt vast door veel te veel aannames zonder te checken of er draagvlak voor is. Ik had stress en pijn in mijn nek. Na één dag training voelde ik al ontspanning komen en heb ik handvatten gekregen voor een andere manier van werken. Op een rustige manier brengt Wietse zijn tips die direct effect hebben voor in de volgende bespreking. Hij staat echt in de handeling."

Een week later:
"Ik moet zeggen dat ik er al heel veel aan heb. Ik zit weer helemaal in de communicatie- en doorvraagmodus. Wat op zich goed bij me past. Ik heb deze week heel lange sessies gehad met Paola, Marc en Istvan afzonderlijk. En het vergt best veel tijd, maar het effect is wel dat zij moeten nadenken en ik weer gewoon tijd en aandacht heb voor mijn eigen werk."

John van den Berg (interim manager bij Meride uitvaartverzorging)

Wietse_Lianne0260Over Wietse Nieuwland

Een levensbepalende vraag
Stel, je krijgt de keuze: 'Wil je tussen vier muren werken of tussen de vier windstreken?' Voor mij was de keuze makkelijk: vier windstreken!

Want ik wilde vrijheid en ik wilde de wereld zien. Zo koos ik op mijn 18e voor het beroep Maritime Officer, ofwel ik ben eerste stuurman geworden. Tien jaar heb ik over de wereldzeeën gevaren op van die grote en minder grote container- cruise en vrachtschepen.

Op zo'n schip is het net een mini-maatschappij. Je hebt de kapitein, een eerste stuurman, een tweede stuurman, een machinist in de machinekamer, een kok en een aantal matrozen. Bij elkaar een stuk of 15 man van verschillende afkomst en nationaliteiten. En daar doe je het mee voor de 10 weken dat je aan boord bent.

En weet je wat daar zo tof aan is, aan zo'n bemanning op een vrachtschip? Je bent helemaal op elkaar aangewezen, dus wat er ook gebeurt en wie je ook voor je hebt, je vínd gewoon een manier om optimaal samen te werken. Als eerste stuurman heb je veel invloed op het geheel. Kún je veel invloed hebben. Je kunt echt de smeerolie van het schip zijn.

Ik was aan boord altijd bezig met vragen als: hoe activeer ik bij de matrozen hun intrinsieke motivatie? Want, als zij gemotiveerd zijn, is de sfeer beter en wordt het werk netjes gedaan. Ennn, en dat vond ik altijd het mooiste: behalve orders opvolgen denken ze dan ook zelf na over wat er nodig is voor het reilen en zeilen aan boord.

Een andere vraag was: hoe krijg ik het voor elkaar dat ik meer gelijkwaardig aan de kapitein ben? Dat we meer samen de toplaag van het team zijn in plaats van top-down orders te moeten uitvoeren. Daar bedoel ik dus eigenlijk mee: hoe krijg ik de volle verantwoordelijkheid voor mijn taken en ook de vrijheid om ze naar eigen inzicht uit te voeren?

Ik heb enorm genoten van de groepsprocessen aan boord en ook van de 1-1 processen tussen de kapitein en mij als eerste stuurman en de invloed daarvan weer op het geheel.

Een stuurman aan wal
Na tien jaar wilde ik weer aan de wal gaan werken. Maar wat doet een stuurman aan wal? Niet aan lager wal geraken.. 🙂
Ik ben (naast echtgenoot en vader van twee kinderen) trainer en assessor geworden bij het STC BV zeg maar de commerciële afdeling van de zeevaartschool in Rotterdam. Mijn passie voor groepsdynamiek en leiding geven komen daar helemaal tot hun recht.
We leren de leiders aan boord zoals kapiteins, machinisten en stuurlui om goed samen te werken door:
- inzicht in groepsdynamische processen en hoe daarop invloed uit te oefenen
- de juiste vragen te leren stellen als leidinggevende: ook te luisteren in plaats van alleen orders te geven
- meer natuurlijk leren leiding geven: zelf in een positie van rust en overzicht en tegelijkertijd de daadkracht te tonen die soms nodig is.
Dat zijn een paar punten die aan de orde komen. Maar er is meer natuurlijk, afhankelijk van de bemanning!

Niet alleen voor zeevarenden!
De inzichten en technieken die werken voor zeevarenden, werken ook voor ieder ander die leiding geeft (of neemt) en wil bijdragen aan effectieve groepsprocessen. Iedereen die leiding geeft een groep die meer effectief zou kunnen zijn en iedereen zelf onderdeel is van een groep die meer effectief wil zijn, mag onze tools echt niet missen.

Werk jij in of voor een groep?
Met Buro Nieuwland kun je on the job werken aan je toolbox om effectief te zijn ín of in dienst ván een groep.

Wil je weten hoe je effectiever kunt zijn?
Vraag een gratis en vrijblijvend intakegesprek aan. Mail mij op wietse@buronieuwland.nl.
Je mag meteen een paar data/tijdstippen voorstellen om te bellen/skypen.
Wil je dan meteen in je mail vertellen wat je zou willen leren? Dat zou geweldig zijn!

Wietse Nieuwland