Leiderschap nemen.. Authentiek leiderschap.. Zelf-leiderschap.. Faciliterend leiderschap..

Wanneer je geïnteresseerd bent in leiderschap, zou je er een bibliotheek vol aan boeken over kunnen lezen. Er is zó ontzettend veel over te lezen. Dat hebben wij (naast de nodige praktijkervaring) trouwens ook gedaan 😉 En veel van geleerd! En veel toegepast als trainer, coach en assessor.

Maar... geen enkel boek gaat over jou persoonlijk. Over jouw specifieke kracht als leider, begeleider, team manager, zzp'er.. Je moet het toch zelf zien uit te vogelen, hoe het op jou van toepassing is. Welke talenten er liggen te sluimeren in je. Welke tools bij je passen.

Leiderschap en zeker zelf-leiderschap wordt ook wel veel vertaald als: je moet het alleen kunnen. Alléén je team kunnen managen, alléén zaken regelen en stroomlijnen, alléén dingen voor mekaar krijgen. En dat is nou juist niet zo!

Authentiek leiderschap gaat in onze ogen zo ver, dat je de ander beschouwt als deel van jezelf. Dat je je werk beschouwt als deel van jezelf. En ook dat je je klanten beschouwt deel van jezelf. Daarover hebben wij trouwens nog geen boek gelezen.. Jij wel? Stuur dan alsjeblieft de titel en auteur even door naar wietse@buronieuwland.nl. Dank je wel!

caret-down caret-up caret-left caret-right

Wietse heeft mij geholpen als directeur effectiever en met meer plezier Meride te besturen. Als coach door mij te helpen de rol te nemen die bij mij past. Zijn aanpak is heel geruisloos en snel. Hij heeft bij ons een aantal belangrijke meetings bijgewoond om iedereen scherp te observeren. Vervolgens heb ik een op maat gesneden advies gekregen. Hier ben ik meteen mee aan de slag gegaan en het gaf meteen resultaat. Het advies pak ik er nog vaak even bij en helpt me nog steeds.

De ander als deel van jezelf zien

Als je in de rol van leider, manager of als zelf-leider, de ander gaat zien als deel van jezelf, dan ga je anders denken, andere vragen stellen en anders problemen en conflicten oplossen. Je gaat misschien zelfs je product aanpassen of je leveringsvoorwaarden. Of merk je dat andere dingen aangepast moeten worden. Want je streeft naar een win-win-win-situatie. Goed voor jou, de ander(en) en de wereld. Hoe zullen we dat noemen? Een samen-leider?

Een samen-leider is automatisch iemand die streeft naar authentiek leiderschap. En omgekeerd is het ook waar: als je authentiek leiderschap nastreeft, wordt je vanzelf een samen-leider. Hart, hoofd en handen werken samen.

Wie ging u voor:

Eigenschappen van een Samen-leider

Om een samen-leider te zijn, kun je uitstekend gebruik maken van bestaande leiderschapstools, zoals de Roos van Leary, Verbindend communiceren van Rosenberg, Effectief leiderschap van Covey, het Wakker model..

Een samen-leider heeft een aantal eigenschappen die wij waardevol vinden.

1. Inlevingsvermogen.
Je inlevingsvermogen, ofwel je empathisch vermogen, zet je in om de ander echt te begrijpen. Dus niet van: als ik in zijn schoenen zou staan, dan zou ik zus of zo handelen... Want dan neem je je eigen overtuigingen en gewoonten mee. Je stelt je juist open voor de beweegredenen, de weerstanden en de oplossingen van de ander. Eventueel stel je vragen om alles helder te krijgen. Je doet je best om ook voor de ander de meest gunstige uitkomsten te creëren.

2. Communicatievermogen
Je kunt belangeloos onderscheid maken tussen feiten, interpretatie en oordeel. Je bent je bewust van je eigen emotionele en/of mentale signalen over situaties en weet die constructief in te zetten. Daardoor ben je in staat heldere en correcte feedback te geven. Je weet hoe je de ander verbindend kunt benaderen. Je durft alles bespreekbaar te maken.

3. Conflicthantering
Als samen-leider durf je faciliterend op te treden in conflicten. Je weet hoe je weerstanden kunt omzetten in waardevolle informatie om jezelf en het bedrijf of een project te verbeteren. Je vermijd conflicten niet. omdat je weet dat ze waardevol zijn. Je grijpt conflicten aan om verbeteringen te vinden en door te voeren.

4. Kwetsbaarheid
Je durft jezelf kwetsbaar op te stellen, omdat je vertrouwt op je eigen kracht. Je staat stevig in je positie. Je weet dat je de juiste impact hebt, dat je het werk samen voor mekaar krijgt en dat je kunt vertrouwen op je medewerkers of collega's.

Wij ontmoeten je graag! Maak een afspraak voor een kop koffie en een goed gesprek over je leiderschap >>